Project Description

Împreună Pentru Sănătate (IPS) este unul dintre proiectele reprezentative ale Organizaţiei Studenţilor Medicinisti din Cluj, fiind integrat în departamentul de Sănătate Publică, Standing Committee on Public Health ( SCOPH ). Prin intermediul acţiunilor desfășurate, IPS încearcă în fiecare an să atragă atenția populației clujene asupra problemelor actuale din domeniul sănătății.
A. CAMPANII
I. Campania AntiDiabet (Ziua Mondială a diabetului – 14 noiembrie)
Prima noastră campanie se desfăşoară la Iulius Mall, unde măsurăm glicemia, tensiunea arterială şi indicele de masă corporală (IMC) persoanelor interesate.
II. Campania AntiTB (Ziua Mondială de combatere a tuberculozei – 24 martie)
În fiecare an desfășurăm campania în școli și licee, în general adresându-ne elevilor din clasele 5-12. Aceştia sunt informaţi atât despre modalități de transmitere, semne și simptome, cât și despre metode de tratament și profilaxie.

III. Campania AntiHPV și cancer de col uterin (Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin – 25-31 iaunuarie)
Această campanie se desfășoară de asemenea în școli și licee, incluzând clasele 7-12. Elevilor le sunt prezentate modalitățile de transmitere, semnele și simptomele, metodele de tratament și profilaxie, dar și importanța vaccinării împreună cu avantajele și dezavantajele acesteia.
IV. Campania AntiHTA (Ziua Mondială a hipertensiunii arteriale – 17 mai)
Amplasăm un cort pe raza municipiului Cluj-Napoca într-o zonă care să ne permită contactul cu cât mai multe personae: bulevardul Eroilor. Fiecare stație este dotată cu glucometru, tensiometru, recipient pentru deșeuri biologice, iar datele se înregistrează într-un tabel, păstrându-se confidențialitatea datelor.

V. Campania Antifumat (Ziua Mondială Antifumat – 31 mai)
Campania vizează elevii claselor 5-12 cărora le sunt prezentate substanțele nocive găsite în țigări si bolile pe care le pot dezvolta de-a lungul vieții prin expunerea la fumat, atât activ cât și pasiv.
B. SCREENING–ul de monitorizare a stării de sănătate la populaţia din mediul rural. Voluntarii IPS se deplasează în zone defavorizate, aflate la distanță de unitățile sanitare. Pe durata unui weekend organizăm un circuit pe care fiecare persoană în parte îl urmează: prima dată i se face o anamneză și un examen obiectiv, notând modificările observate. Ulterior i se măsoară glicemia și tensiunea arterială, i se face un EKG, precum și o ecografie abdominală și pelvină. În cazul pacienților pediatrici avem un circuit separat, ei mergând însoțiți de părinți direct la un medic rezident pediatru care ne însoțește. La finalul acestui circuit participanții primesc o serie de recomandări medicale individualizate în funcție de caz.