Project Description

Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” aparținând departamentului de Sănătate Publică din cadrul Organizației Studenților Medicinșiti este un proiect care aduce împreună un grup de tineri, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, cu scopul de a ameliora deficitul de sânge existent atât la nivel local cât și la nivel național.

Modurile prin care proiectul își propune rezolvarea deficitului de sânge sunt următoarele: realizarea de campanii regulate de strângere de donatori de sânge, campanii organizate la nivel național și local, organizarea de campanii de educare și informare a populației generale cu privire la importanța donatului de sânge cât și cu privire la sistemul transfuzional din România și prin dezvoltarea unei platforme de donatori de sânge pentru a facilita comunicarea între centrele regionale de transfuzie din țară și donatorii de sânge, utilizatori ai acestei platforme (www.donez450.ro).

Proiectul a luat naștere în Cluj-Napoca, în anul 2001, când un grup de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie s-au mobilizat pentru a aduna donatori de sânge pentru o colegă studentă, care la acea vreme avea nevoie urgentă de transfuzie. Ulterior proiectul s-a dezvoltat și publicul țintă a crescut, treptat campaniile au fost promovate în rândul altor studenți iar mai apoi în rândul populației clujene capabile să doneze sânge.

De asemenea proiectul s-a dezvoltat și la nivel național, existând astfel 10 orașe partenere, membre ale Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România: București, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea și Cluj-Napoca.

Campaniile organizate în cadrul proiectului „Donează sânge! Fii erou!” au înregistrat un adevărat succes în anul 2016, fiind organizate 2 campanii la nivel național, cele mai mari de acest fel, în urma cărora s-au înregistrat 3202 donatori de sânge, respectiv 4089 donatori de sânge.

Activitatea la nivel local este coordonată de către un voluntar cu funcția de coordonator local, iar proiectul se bucură de activitatea a 100+ voluntari activi. La nivel național activitatea este coordonată de un coordonator național, responsabil de organizarea campaniilor, activităților și a unei bune colaborări între cele 10 centre partenere iar proiectul se bucură de participarea a 700+ voluntari activi.

Rezultate recente ale proiectului pe plan local:

Locul 3 la Gala Societății civile în 2015;

Locul 3 la Gala tineretului din România la secțiunea Sănătate și premiul publicului pentru cel mai popular proiect din țară în 2016;

Locul 1 și titlul de cel mai bun proiect de voluntariat al FASMR în 2016 la Adunarea Generală a FASMR;

Locul 3 la TEDx Eroilor Award 2016 din cadrul TEDx Eroilor ”Future: Loading…”, un concurs de idei cu un potenţial impact pozitiv considerabil asupra comunităţii clujene